Kanjon rijeke Krupe – Ideja za izlet

Ukoliko nemate ideje gdje putovati ove godine, jedna od odličnih lokacija koja nam je svima i relativno blizu u odnosu na popularne svjetske destinacije jeste rijeka Krupa, kanjon rijeke Krupe, kao i prateći slapovi. Tijekom tisućljeća rijeke Zrmanja i Krupa isklesale su spektakularan kanjon i izgradile veličanstvene slapove. Ovo područje je godinama privlačilo pažnju mnogim lokalnim i stranim turistima, te se vremenom ono pretvorilo u ono što je danas poznato kao park prirode Velebit.

Rijeka Krupa i Zrmanja su dvije od najljepših rijeka u Europi sa zelenim obalama i savršeno čistom vodom. Svojim veličanstvenim izgledom ovo područje izgleda kao da je sa neke razglednice, te su u skladu s time napravljene i razne atrakcije i aktivnosti za turiste. Neke od aktivnosti su pješačenje koje započinje u jednom malom selu pod nazivom Golubić. U ovom selu danas živi vrlo malo ljudi i većina prihoda im dolazi upravo od turista koju posjećuju Kanjon Krupe.
Rijeka Krupa je nepoznati biser krša, oaza okružena stijenama. Jedna je od najmanje poznatih, a ipak jedna od najljepših rijeka Hrvatske. Duga je samo sedam kilometara, ali nudi mnogo više od deset puta duže rijeke, počevši od prirodnih ljepota, do mnogih aktivnosti koje možete uplatiti tijekom svoje posjete.
Rijeka Krupa, duga samo sedam kilometara, daleko je od toga da je jedna od najvećih hrvatskih rijeka. Međutim, često se smatra jednim od najljepših, ne samo zbog krajolika kanjona, vodopada i raznolike flore unutar njega. Unutar spuštanja rijeke u more nalazi se oko 19 slapova, a riječna dolina je poznata po svojoj bogatoj biološkoj raznolikosti uključujući šišmiše, ptice, zmije, žabe i kukce.

Danas se za najljepšu hrvatsku rijeku smatra rijeka pod nazivom mala Krupa. Ova prekrasna rijeka smještena je tik ispod strmih obronaka Velebita, a proteže se od svog ljupkog izvora pa sve do dubokog kanjona gdje se susreće sa Zrmanjom – još jednom prekrasnom krškom rijekom.
Jedna od odličnih turističkih atrakcija koju možete obići tijekom vaše posjete jeste selo Golubić. Iako je ovo selo prilično malo i čini se kao da ne nudi mnogo toga, u njemu se nalazi jedna od veoma popularnih turističkih atrakcija a to je lokalna farma koza i ovaca. Ovdje možete kušati domaći sir i razna lokalna pića koja će zagolicati vaše čulo okusa. Tu ujedno možete i kupiti neke od proizvoda koji vam se dopadaju. Nakon toga preporučujemo šetnju do Kudinog mosta.
Kanjon Krupe i Kudin most su jedno od najljepših mjesta u zaleđu Zadra. Zapravo, mjesto se zove Deveterci (ili Niners). Razlog ovakvom imenu je vrlo jednostavan. Slapovi na Krupi sastoje se od 9 manjih slapova koji ovo mjesto čine tako čarobnim. Kudin most izgrađen je na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, a njegova izgradnja vezana je za lokalnu legendu koju će vam rado ispričati svi lokalni vodiči.

Kanjon Krupe, koji se urezao u dalmatinsku kršku bezvodnu visoravan oduzima dah: kristalno čista voda rijeke poprima duboku zelenkastu nijansu koju vidite samo na fotografijama udaljenih otoka. Često se poredi i sa Plitvičkim jezerima. Teško je zamisliti doći do rijeke Krupe preko strmih litica ili kotrljajućih talusa. Podsjeća vas na središnju Afriku ili Australiju, a ipak je riječ o divljoj rijeci Krupi u Hrvatskoj. Tamo dolje, na dnu kanjona, žubor vode razbija tišinu. Iako još uvijek nije na vidiku, oko uvale se krije vodopad. Doista, uskoro se usred rijeke pojavljuju drveće i grmlje, što je pouzdan znak barijere koja ometa njezin tok. Samo dva metra dalje, moć rijeke pretvara se u vodopad, zaglušujuće glasan i pjenast pljusak koji pada nekoliko metara niže.
Slapovi na Krupi su jedan od najljepših lokaliteta diljem Hrvatske i upravo iz tog razloga predstavljaju savršenu lokaciju za fotografiranje. Jedna od odličnih stvari prilikom posjete ovih slapova jeste činjenica da u obilasku mogu sudjelovati i djeca.
Rijeka Krupa, kao i njen cijeli krajolik proglašeni su kulturnim dobrom od strane Ministarstva kulture RH, što će itekako pomoći u zaštiti jednog od velikih prirodnih dobara regije i zaštiti njezine biološke raznolikosti. Svjetski fond za divlje životinje pozdravio je tu vijest, kao i lokalno stanovništvo koje je uprkos mnogim izazovima odlučilo da ostane na ovom području i njeguje njegovu tradiciju.

Područje Krupe sada se pridružuje nacionalnim parkovima Krka, Velebit i Paklenica kao prirodno zaštićeno dobro unutar jedne od najprometnijih turističkih regija Hrvatske i prva je rijeka u zemlji pod takvom zaštitom. Pritoka rijeke Zrmanje, rijeka Krupa i njezin kanjon nalaze se na laganoj, kratkoj vožnji od Zadra i od Tisnog, mjesta održavanja većine najpoznatijih hrvatskih međunarodnih glazbenih festivala. Festivali na mjestu obično traju između pet i sedam dana i vrlo je uobičajeno da posjetitelji festivala napuste Tisno i Murter kako bi razgledali šire područje, a Nacionalni park Krka je stalni favorit. Kanjon Krupe poznat je i po raznim aktivnostima kao što su rafting, plivanje, vožnja kanuom i pješačenjem te po znamenitostima kao što su špilje, Kudin most, izgrađen sličnom tehnikom suhozida.

Za hodanje po kanjonu rijeke Krupe i okolici preporučamo modele iz Moab linije.