Održivost nije strogo postavljen cilj, ali je odgovornost za kontinuirano poboljšanje. Nećemo moći sami spasiti planet. Strast i vizija naše tvrtke je potaknuti ljude na aktivnosti u prirodi, stoga je naša odgovornost smanjiti utjecaj na okoliš.

NAŠI MATERIALI

RECIKLIRANI MATERIJALI

Unutar našeg lanca opskrbe stalno tražimo prilike da udahnemo novi život recikliranim materijalima prije i poslije upotrebe. Vjerujemo da imamo odgovornost koristiti što više recikliranog sadržaja u našim proizvodima, uz uravnoteženje kapaciteta i trajnosti. To smo uspjeli postići proizvodnjom tkanina izrađenih od jednokratnih boca za vodu ili plastike iz oceana te restrukturiranjem tvorničkog otpada za proizvodnju novih komponenti obuće.

Reciklirani poliester

Reciklirani poliester, koji se nalazi u bocama za jednokratnu upotrebu vode, zadržava sva ključna svojstva djevičanskog poliestera, a istovremeno iskorištava beskrajan protok plastičnog otpada. Reciklirani poliester koristimo za našu liniju čarapa i smanjujemo upotrebu djevičanskog poliestera gdje god je to moguće.

RECIKLIRANA GUMA

Uspješno partnerstvo s dobavljačima gume omogućuje nam da uključimo industrijsku otpadnu gumu u potplate nekih cipela. Potplati naše nove kolekcije Moab Speed i Moab Flight sadrže 30% reciklirane gume.

RECIKIIRANJE ETILEN VINIL ACETATA (EVA) 

EVA otpad iz procesa proizvodnje srednjeg potplata ponovno se koristi u različitoj obući. U našoj kolekciji, neki od srednjih potplata izrađeni su od 40% i 50% eva pjenastih uložaka. Uvijek tražimo nove načine integracije materijala koji se mogu obraditi..

KOŽA

Kao brand koji godišnje potroši više od 1,4 milijuna četvornih metara kože, svjesni smo da je ekološki prihvatljiva proizvodnja naših kožnih proizvoda jedna od najvećih prilika za smanjenje ukupnog utjecaja na okoliš. U tu svrhu pridružili smo se Radnoj skupini za kožu (LWG) 2006. Tijekom proteklog desetljeća, LWG je radio na poboljšanju proizvodnje kože koordinirajući ekološke prioritete, razvijajući najbolje prakse i pružajući smjernice za kontinuirano poboljšanje. Proizvođači s LWG certifikatom štede u prosjeku 12,1 milijardu litara vode i 775 mega vata energije na godišnjoj razini.

SUKLADNOSTI

Koža koju koristimo za izradu cipela je pod-proizvod mesne industrije. Uspostavljeni protokoli uvjeravaju nas da kožu isporučuju dobavljači koji mogu potvrditi da podrijetlo koža i koža zadovoljava naše standarde.

TVORNICE KOŽE OCIJENJE KAO ‘ZLATNE’ I ‘SREBRNE’

U 2019. godini više od 99% naše kože došlo je iz kožara koje su ocijenjene kao “zlatne” ili “srebrne”, što ukazuje na dvije najviše procjene koje dodjeljuje LWG. To znači da su tvornice kože dobile vrlo visoke ocjene u pet kategorija koje se odnose na najbolje prakse ekološki odgovorne proizvodnje kože.

PRIRODNI MATERIJALI

Prirodni materijali poput vune i pamuka su obnovljivi i mogu biti ekološki prihvatljivi kada je to prikladno. S obzirom na održivost, uspostavili smo smjernice za integraciju različitih održivo proizvedenih prirodnih materijala u naše proizvode.

VUNA

Vuna je ekološki prihvatljiv izbor materijala jer dolazi iz obnovljivog izvora, može se reciklirati i prirodno je biorazgradiva. Trenutno posvećujemo veliku pozornost našem lancu opskrbe vunom i nastojimo osigurati da sva vuna dolazi iz izvora koji pružaju humane ovce.

PERJE

Predani smo korištenju samo odgovornog standarda o perju (RDS) u našim proizvodima. RDS je neovisan, dobrovoljan globalni standard koji osigurava da životinje koje daju perje nisu nepotrebno oštećene tijekom procesa lišavanja ovog prirodnog materijala.

KORIŠTENJE PRO BIOTIKA ZA ZAŠČITU OD NEUGODNOG MIRISA 

Lijek koji se koristi na ulošcima izrađen je od mikroba prirodno prisutnih u hrani kao što su jogurt i kombinirani proizvodi. Ovaj lijek za zaštitu od neugodnog mirisa je netoksičan i ekološki prihvatljiv.

NAŠA PROZVODNJA

TRAJNOSTI

Za Merrellje izdržljivost proizvoda glavni održivi cilj. Ponosni smo što stvaramo proizvode koji trpe godine intenzivne uporabe, što znači da je s vremenom u toku otpada manje obuće.

POTPLAT

Potplati nose glavni teret obuće na mjestu gdje guma dodiruje površinu. Naša obuća dizajnirana je za suzbijanje neravnog i raznolikog terena s materijalima dizajniranim da budu idealna ravnoteža između prianjanja i izdržljivosti. Vrsta obuće koja prkosi vremenskim uvjetima i terenu ne moraju se često mijenjati, što je dobro i za vas i za okoliš.

MATERIALI ZA GORNJI DIO OBUĆE

Naši kožni i tekstilni materijali otporni su na nošenje i izdržljivi, što produžuje vijek trajanja naših cipela.

OČUVANJE VODNIH RESURSA

Vjerujemo da je svaki pojedinac odgovoran za namjerno korištenje vode, zbog čega nastojimo smanjiti količinu vode koja se koristi u proizvodnji naše obuće i odjeće.

BOJANJE POMOĆU OTOPINE

Tradicionalna metoda bojenja tkanina troši iznimno velike količine vode. Bojanje pomoću otopine je alternativa koja koristi trećinu manje vode od tradicionalnog bojanja. Za proizvodnju određenih linija proizvoda istražujemo moguću uporabu tkanina obojenih otopinom.

BOJENJE KOŽE

Radimo s dobavljačima koji se zalažu za odgovorno korištenje i rukovanje vodom te težimo najboljim praksama za korištenje vodnih resursa koji su u skladu s načelima LWG-a. U 2019. godini 99% kože dobiveno je od dobavljača ocijenjenih kao “zlato” ili “srebro”, što ukazuje na dvije najuglednije procjene kvalitete prema kriterijima LWG-a.

 

SMANJENJE OTPADA NA ODLAGALIŠTIMA

Svaki proizvodni proces uglavnom je završen s nekim otpadnim materijalom koji završava na odlagalištima. Naš je stav da bi odlaganje otpada trebalo biti dopušteno samo kao posljednje sredstvo. Recikliranjem, optimizacijom procesa, inovativnim metodama dizajna i proizvodnje nastojimo smanjiti svoj doprinos na odlagalištima.

JEDNODIJELNI PREDNJI DIJELOVI

Proizvodnja ušivenih prednjih dijelova u našim proizvodima, proizvodi vrlo malo otpada jer je svaka komponenta ušivena po mjeri. Tako proizvodimo najmanje ostataka ili otpadnih komada koji dolaze na odlagališta..

STVARANJE MATERIALA PRSKANJEM

Stvaranje materijala, kao što su materijali za srednje potplate, proizvodi daleko manje otpada prskanjem od drugih procesa, jer nema rezanja ili otpadnog materijala. Materijali se također recikliraju nakon uporabe, što dodatno smanjuje količinu otpada.